Maskne, de nieuwste vorm van acne

Door Joline Onderwater | 20 oktober 2020

Sinds ons land vanaf maart 2020 in de greep is van het coronavirus is het dragen van wel of geen mondkapje het gesprek van de dag. Doordat veel meer mensen mondkapjes dragen krijgen mensen meer last van pukkeltjes en onzuiverheden. Hierdoor is de term Maskne ontstaan. Maar wat is Maskne? En Hoe kom je er aan? In deze blog zal ik hier antwoord op geven en geef ik je tips hoe je van Maskne afkomt! 

Wat is Maskne? 

De term Maskne is een samenvoeging van de woorden MASKERen ACNE. In tijden van het coronavirus komt dit woord steeds vaker voor. Ook hier in Nederland krijgen wij er steeds vaker mee te maken. Veel schoonheidsspecialistes, huidtherapeuten en dermatologen worden benaderd door mensen die last hebben gekregen van pukkeltjes, rode vlekken, huidirritaties of zelf acne uitbrakenrondom mond en neus. Deze huidklachten worden veroorzaakt door het dragen van een mondkapje. De medische benaming is acne mechanica oftewel: acne die wordt veroorzaakt door wrijving. Door het dragen van een mondkapje ontstaat er wrijving rondom mond en neus. De warmte kan niet ontsnappen en hierdoor ontstaan o.a. pukkeltjes!

De afgelopen weken hebben steeds meer mensen bij mij aangeklopt met de hierboven benoemde huidklachten. Zinnen als: “Normaal heb ik nooit last van pukkeltjes rond mijn mond!” of “Het lijkt wel of ik een allergie heb!” heb ik veel gehoord. Vandaar dat ik dacht ik ga hier wat mee doen. Het is belangrijk dat mensen weten wat het is en hoe ze er aan zijn gekomen. Maar nog veel belangrijker is “Hoe voorkom je Maskne?” en “Hoe behandel je Maskne?”, lees hieronder de TIPS & TRICKS! 

Voorkomen is beter dan genezen 

Je weet nu dat de oorzaak van je onzuiverheden, pukkeltjes en rode vlekjes is gekomen door het dragen van een mondkapje. Heb je hier nog geen last van… dan mag je echt blij zijn! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog geen last hebt gekregen omdat je niet vaak een mondkapje op hoeft te doen. Ik merk bij mensen in de zorg, de detail handel en bij contactberoependat zij veel meer last hebben van Maskne dan mensen die nu vanuit huis kunnen werken. Dit komt puur omdat deze beroepen mondkapjes meerder uren op een dag op hebben. Dus heb je nog geen last, houden zo! Maar ook al heb je nog geen huidklachten dan zijn de volgende stappen ook voor jou geschikt!

 

Eerst moet je weten wat voor mondkapje je hebt. Heb je een wegwerp- of herbruikbare mondkapje?Dit is belangrijk om te weten want als je een herbruikbaar exemplaar hebt (is natuurlijk veel beter voor het milieu) moet je hem wel goed wassen. De stof is dikker vanwege de filter die er tussen zit. Hierdoor blijft je adem en de warmte langer in het masker hangen. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je meer last krijgt van je huidklachten. Het is dus belangrijk dat je je herbruikbare mondkapjes na elke draagbeurt wast op 60 graden met wasmiddel. Draag je een wegwerp mondkapje, gooi hem dan ook weg! Wissel hem na 4 uur dragen of gooi hem weg na een bezoek aan de supermarkt. 

 

Vervolgens moet je naar je reinigingsritueelkijken. Reinig je je gezicht elke dag? Doe je dit alleen in de avond of ook in de ochtend? En met wat voor producten reinig je je huid? Het is belangrijk om je huid goed schoon te maken én te houden! Dit is altijd al belangrijk geweest, maar nu al helemaal als je gevoelig bent voor Maskne of als je het wilt voorkomen!

Welk reinigingsritueel moet ik gebruiken?
Je heb enkele stappen nodig om je huid te reinigen!
Stap 1:Reinig je huid met een
cleansing milk of cleansing foam
Stap 2: Haal de reiniging van je gezicht met sponsjes
Stap 3:
Herhaal stap 1 & 2 wanneer je make-up op hebt
Stap 4:Breng de lotion aan op een wattenschijfje en haal over je gezicht

Hieronder heb ik een aantal reinigingsproducten geplaatst die je zou kunnen gebruiken. 

Ik hoop dat je nu meer te weten bent gekomen over Maskne en dat je aan de slag kan gaan met de tips. Heb je vragen of wil je productadvies laat het mij dan weten! 

Liefs Joline