Zo bescherm jij je huid deze zomer!

Door Merel Vooijs | gepubliceerd op 15 juni 2021

Verantwoord smeren, maar hoe doe je dat?  

Een cocktail in de hand, je voeten in het zand en je neus in de zon. De zomerse dagen komen er weer aan en je wilt vast zo veel mogelijk zonnestralen pakken. Maar smeer jij je genoeg in met zonnebrandcrème? Dan is het belangrijk dat je zorgvuldig zonnebrandcrème smeert gedurende de dag om je te beschermen. Maar wist je dat dat niet alleen geldt in de zomer? Ook in de winter gelden deze strenge zonneregels.

Wat is UV?

Om je goed tegen de zon te beschermen moet je eerst weten wat UV straling is en wat het verschil is tussen UVA en UVB. Je weet misschien al wel dat UV staat voor Ultraviolette straling, dat is de straling waaraan we dagelijks blootgelegd worden door de zon. Maar wat is nou het verschil tussen UVA en UVB straling?

 

Het verschil tussen de twee zit hem in de mate van doordringen in de huid. UVA stralen zijn ultraviolette stralen die onze huid verouderen, de A in UVA staat dan ook voor de Engelse term ‘aging’, oftewel veroudering. Ze veroorzaken onder andere rimpels, huidplekjes en pigmentvlekken. Niet alleen op zonnige dagen ben je hieraan blootgesteld. Ook de regenachtige en grauwe dagen ben je niet immuun voor deze straling. Het dringt het ook door de ramen waarachter je knus thee drinkt en de regenkleding die je draagt. Om jezelf te beschermen tegen UVA stralen is het dus belangrijk dat je iedere dag (ook in de winter) een goede SPF smeert.

 

De B in UVB staat voor ‘burn’, het Engelse woord voor verbranding. Ze dringen minder diep de huid in, maar verbranden het oppervlak van de huid. Hoe snel je verbrandt heeft te maken met je huidtype en met hoe dicht je bij de evenaar bent. Lekker op vakantie in de bergen of aan de kust? Dan zul je sneller verkleuren door weerkaatsing van zonnestralen in water of sneeuw. UVB stralen gaan niet door glas of kleding heen. Je kunt je tegen UVB stralen dus makkelijker beschermen dan tegen UVA.

Smeren, smeren en nog eens smeren

Zonnebrandcrème is het hele jaar door de belangrijkste factor op gebied van zonnebescherming. Maar welke factor gebruik je dan? Wat betreft de hoogte van de factor kun je onthouden dat een SPF 15 tegen 94 procent van de zonnestralen werkt, en een SPF 30 tegen 97 procent. Het gaat dus maar om een piepklein percentage. We weten allemaal dat je op het heetst van de dag in Zuid-Frankrijk sneller rood zal kleuren dan op een bewolkte namiddag in Groningen. Hoe vaak je moet smeren hangt dus af van de situatie. Het algemene advies: ga tussen april en oktober, wanneer de zonkracht het hoogst is, voor SPF 30. Op andere dagen is een SPF 15 voldoende. Heb je een heel lichte huid of veel pigmentvlekken? Ga dan altijd voor een SPF 30.

Zonnefeitjes

  • Denk je dat je minder snel een kleurtje krijgt wanneer je je goed insmeert? Dit is niet waar, je houdt namelijk nooit alle zonnestralen tegen en vaak smeer je alsnog te weinig of niet gelijkmatig. Die mooie glow krijg je dus ook terwijl je je goed beschermt.
  • Een zonnebrandcrème én een dagcrème aanbrengen is een must. Tenzij je genoeg dagcrème aanbrengt met SPF erin, maar dan gaat het om ongeveer een halve theelepel voor je hele gezicht.
  • Ook als je make-up draagt moet je zonnebrandcrème aanbrengen. Dit doe je dan onder je make-up. Als je de hele dag buiten bent is het belangrijk genoeg te blijven smeren. Helaas, dat betekent dan dus ook dat je je make-up opnieuw moet bijwerken.
  • Heb je een gekleurde huid van jezelf? Smeer je dan alsnog goed in! De huid met meer pigment is dan wel iets beter beschermd tegen de zon, maar dit pigment is niet overal gelijkmatig aanwezig. Het is dus alsnog belangrijk een SPF 30 te gebruiken. 

 

Échte schoonheid zit natuurlijk van binnen. Mijn laatste tip is dan ook om veel groente en fruit te eten met carotenoïden, een soort natuurlijke kleurstof. Dit zit bijvoorbeeld in wortelen, paprika, pompoen of broccoli. De natuurlijke pigmenten in deze groenten settelen zich in de huid, waardoor ze voor een mooie gloed zorgen. En dat zónder blootstelling aan de zon! Dus eet je bruin, smeer je in, draag bedekkende kleding en zorg vooral dat je af en toe wat schaduw opzoekt. Geniet, maar dan wel met mate!